Latvijas nacionālā telpu futbola izlase piektdien izbraukumā priekšpēdējā 2024. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas pamatkārtas turnīra spēlē ar rezultātu 1:3 (0:2) zaudēja Vācijai, tomēr saglabāja izredzes kvalificēties Elites kārtai. Tā labad 8. martā Jelgavā paredzētajā spēlē pret Slovākiju būs nepieciešama tikai un vienīgi uzvara.

Spēles sākumā Latvijas izlasei nācās atvairīt vairākus bīstamus uzbrukumus no laukuma saimniekiem, kuri izcēlās ar pārsvaru bumbas kontrolē un sitienos vārtu virzienā. Pēc trim nospēlētām minūtēm tas Vācijas telpu futbolistiem ļāva izvirzīties vaidībā, izceļoties ar spēcīgu sitienu no vārtu priekšas. Vēl pēc nepilnām trim minūtēm piespēlē kļūdījās Germans Matjušenko, un mājinieki doto iespēju pārliecinoši izmantoja, pārsvaru dubultojot. Turklāt vēl pēc neilga brīža vācieši bija ļoti tuvu arī trešajiem gūtajiem vārtiem.

Vēl pirms puslaika vidus Latvijas izlasē notika vārtsargu maiņa, kad Artjoma Križanovska vietā laukumā devās Kaspars Nerets. Mūsu komandai saspēle gan joprojām nevedās, turklāt nepalīdzēja arī biežās kļūdas bumbas apstrādē un piespēlēs. Pirmais nopietnais apraudējums sāncenšu vārtiem sekoja 15. minūtē, kad no distances bīstami sita Miks Babris, bet mazliet vēlāk iespēja pavērās arī Vladam Rimkum. Puslaika priekšpēdējā minūtē pēc Mika Babra raidījuma laukuma saimniekus glāba vārtu pārliktnis, bet atbildes uzbrukumā tuvu vārtu guvumam bija arī pretinieki.

Otrais puslaiks sākās ar bīstamām epizodēm pie abu komandu vārtiem. Pēc teju piecām nospēlētām minūtēm vienus vārtus ar sev neparocīgo labo kāju atguva Miks Babris, veicot individuālo reidu pa laukuma malu un spēcīgi raidot bumbu vārtu augšējā stūrī. Neilgi pēc tam savu meistarību vārtos nācās demonstrēt Neretam, kurš atvairīja spēcīgu pretinieku sitienu no distances, bet vēl pēc brīža ar lielisku bloku vārtu priekšā savu komandu glāba Jānis Pastars.

Latvijas izlases centieniem atspēlēties Vācijas telpu futbolisti pamatīgu robu iecirta nepilnas deviņas minūtes pirms spēles beigām, kad ar negaidīti precīzu sitienu izcēlās Muhamets Sēzers, gūstot savus otros vārtus spēlē. Latvijas izlase centās lauzt cīņas gaitu un izkārtoja labu iespēju Andrejam Baklanovam, bet piecas minūtes pirms spēles beigām nomainīja vārtsargu pret piekto laukuma spēlētāju. Teritoriālais pārsvars un pacietīgā saspēle gan rezultātu nedeva, tāpēc Latvijas izlasei bija jāsamierinās ar zaudējumu.

Pamatkārtas noslēgumā Latvijas izlasei 8. martā plkst. 19.30 Zemgales Olimpiskajā centrā Jelgavā sekos tikšanās ar iepriekšējā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālisti Slovākiju. Ieeja skatītājiem bez maksas.

Turnīra pirmajā aplī Latvijas izlase savā laukumā uzvarēja Vāciju (5:1) un izbraukumā piekāpās Slovākijai (0:3), kamēr Vācija abas reizes ar slovākiem cīnījās neizšķirti. Kopvērtējumā pašlaik Slovākijai un Vācijai ir pa pieciem punktiem, bet Latvijas izlase seko ar trim punktiem. Trīs punkti spēlē pret slovākiem mūsu komandai dos pirmo vietu grupā.

Kvalifikācijas Elites kārtā iekļūs 12 apakšgrupu uzvarētāji un četras labākās otro pozīciju īpašnieces, savukārt pārējās astoņas otrajā vietā palikušās komandas piedalīsies pamatkārtas "play-off" posmā.

Pamatkārtas "play-off" pāru izloze notiks 10. martā, bet spēles paredzētas 10.-19. aprīlī. Elites kārtas apakšgrupu izloze notiks 5. jūlijā, bet spēles ieplānotas līdz 20. decembrim.

Pēc pirmajiem diviem kvalifikācijas mačiem pērnajā oktobrī Latvijas telpu futbolisti vēlāk aizvadīja spēlēm bagātus gatavošanās posmus marta spēlēm, sacenšoties kopumā sešās pārbaudes spēlēs.